Mazoşizm psikolojide kişilik bozuklukları arasında yer almıştır. Bu anlamda en çok merak edilen ve araştırılan ifadelerden biri olan mazoşizm; belirtileri ve türleri olan bir kavramdır. Mazoşizm nedir sorusuna en yalın haliyle acı çekmekten haz duyulması olarak cevap verebiliriz. Mazoşistler, fiziksel olarak ya da ruhsal olarak acı çekmekten haz duyarlar. Bu kavram 1987’de kişilik bozuklukları kategorisinde olsa da daha sonrasında toplum tarafından rahatsız edici bulunması sebebiyle literatürden kaldırılmıştır. Söz konusu durum, yapılan araştırmalar ve tedavi yöntemleri konusunda yetersiz kalınmasında da doğrudan etkili olmuştur.
Mazoşist insanlardaki en baskın özellik öz yıkım olarak ifade edilmektedir. Bundan dolayı mazoşist kişilik bozukluğu yıkıcı kişilik bozukluğu şeklinde de adlandırılmaktadır. Mazoşist kişiler, kendilerine yaşattıkları fiziksel ya da ruhsal acıdan hoşlanan kişiler olarak bilinmektedir. Bu, toplumda çoğunlukla kabul görmeyen ve rahatsız edici bulunan bir durumdur. Mazoşizm nedir sorusu, bu yüzden özellikle kişilik bozukluğu olduğunu anlamak için gerekli bir sorudur. Bu kavramı anlayabilmek için belirtileri ve türlerini de bilmek önemlidir. İlgili yazımızda buna dair detaylara da ulaşabilirsiniz.
Mazoşizm Belirtileri Nelerdir?
Mazoşizm, farklı evrelerde seyreden kişilik bozukluğu kavramını içermektedir. Bu durum çok sık görülmeye başladıktan sonra zaman içerisinde toplum tarafından da normalleştirilmeye başlamıştır. Buna neden olanlar kesin olarak bilinmese de birçok unsura bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu durumda baskın olarak çocukluk travmaları öne çıkar. Genel anlamda; hatalı ebeveyn yaklaşımları, psikolojik travmalar, diğer çevresel koşullar, yanlış rol modeller ve içsel huzursuzluk gibi nedenlerden bahsedebiliriz. Mazoşizmin belirtilerinden söz edecek olursak, ayırt edici belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Çevredeki tüm insanlara karşı yakınlığa bakılmaksızın yardım etmelerine rağmen, kimseden yardım kabul etmezler.
- Başarı, yeni kazanımlar gibi pozitif gelişmelerden suçluluk hissine kapılarak, depresif ruh hali duyabilirler.
- Olumlu sonuçlanacak olan eylemler yerine başarısızlıkla sonuçlanacak yolu seçmeye meyillidirler.
- Keyif veren, mutlu edecek eylemlere karşı isteksiz olurlar.
- Sosyal bir iletişim kurabilmek için gerekli yeterliliğe sahip olmalarına rağmen dış dünyaya karşı kendilerini uzaklaştırma güdüsü hissederler.
- İnsanlara karşı bazen öfkeli olabilirler ve bunun sonrasında kırılmış ve mağdur hissedebilirler.
- Hedeflerine ulaşma imkanları olduğunda bile öz yıkım yüzünden vazgeçerek başarısız olmaya meyillidirler.
- Kendilerine nazik, yardımsever ve anlayışlı davranılması halinde bunu hak etmedikleri düşüncesine kapılabilirler.
- Sık sık hissedilen suçluluk duygusu sonunda depresif ruh hali, mazoşist kişiler için kaçınılmazdır.
- Kendileri ya da başkaları tarafından ruhsal ya da fiziksel olarak cezalandırıldıklarında içsel ferahlığa ulaşabilirler.
- Terkedilme korkusunu çok güçlü bir şekilde yaşarlar.
- Mazoşizmin ileri evrelerinde yaşanan olayları yanlış, kendilerini mağdur gösterecek şekilde hatırlarlar.
Mazoşizm Türleri Nelerdir?
Mazoşizm kavramından bahsederken, tek bir tür ya da sadece mutsuzken acı çekmeyi sevmek gibi kısıtlı olgulardan bahsedemeyiz. Bu kavram, daha detaylı ve hayatın her anında negatif yönleri olan ve davranışları da buna göre değiştiren bir kişilik bozukluğunu ifade eder. Bu anlamda mazoşizmin türleri arasında kendini baltalayan mazoşistler, en bilinen türler arasındadır. Başarılı olabilme imkanı oluşturmak yerine, cezalandırma ya da başarısızlığı kabullenmeye meyillidirler. İyicil mazoşistler, acı ve haz doyumunun karşısında endorfin salgısının artışıyla en zararsız olarak kabul edilen türlerdendir.
Sahiplenici mazoşistler; kendilerinden sık sık ödün veren ve çok büyük fedakarlıklarda bulunma eğiliminde olan kişilerdir. İletişimde oldukları insanlardan vazgeçme konusunda başarısızlardır. Cinsel mazoşistler, toplumda mazoşist kavramında ilk akla gelen türlerdendir. Bu kişiler, daha çok itaat etme ve boyun eğme eğiliminde olurlar.
Yorumlar kapatıldı.