İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bebeklerin Oturma Süreci Nasıl İşler?

Yeni çocuk sahibi olan kişiler için büyüme sürecinde çeşitli keşifler söz konusudur. Bebeklerin fiziksel gelişim sürecine bağlı olarak hareketlerini takip etmek ve kabiliyetlerine yardımcı olmak gerekir. Yeni doğan bir bebek için yaklaşık 3 aylık bir süreç yatma pozisyonu ile geçer. Zaman ilerledikçe ve bebekteki kaslar güçlenmeye başladıkça bebeğinizin hareketlenmeye çalıştığını ve çabaladığını fark edersiniz. Bu durumda bir bebeğin motor becerilerini geliştireceği en önemli dönem olan oturma süreci başlar. Kasları güçlenen ve motor becerilerini arttıran bebeğin oturma sürecinde doğru şekilde desteklenmesi gerekir. Bir bebeğin oturmaya tam olarak hazır olabilmesi için 4.aya gelmiş olması gerekir. 4 aylık bir bebek, fiziksel olarak bir destekle oturabilecek şekilde gelişmiş olur. Ancak oturma süreci daha karmaşık bir süreç olarak işler. 

Bebek Ne Zaman Desteksiz Oturabilir?

Bebekler fiziksel olarak oturmaya hazır olduğu zaman ilk olarak mutlaka yastık gibi yumuşak şeylerle desteklenmelidir. Destekli olarak 4. Ayda oturmaya başlayan bebeğin 6 ya da 8.aylarda desteksiz bir şekilde oturabilmesi beklenir. Bu süreçte bebeği kucağa alarak sırtını size yaslamasını sağlayarak oturtmak kasların gelişimi ve desteksiz oturmaya alışma sürecinde yardımcı olacaktır. 

Yine bebekleri oturma sürecine hazırlamak için yapılabilecek en güzel egzersizlerden biri de bebeği karnı üstüne yatırmaktır. Karın üstü yatan bebek başını, kollarını ve ayaklarını kaldırmaya çalışarak etrafa bakmak ister. Bu şekilde çabaladığı süre içinde sırt ve karın kasları gelişir ve oturma sürecinde destek almadan oturmayı başarabilir.

Bebeklerin oturma sürecinin nasıl işlediği kadar bebeğin tam olarak oturmaya hazır olduğunu anlamak da oldukça önemlidir. Oturmaya hazır olmayan ve devrilecek olan bebeği kazalardan ve korkmaktan korumak gerekir. Bebeğin desteksiz bir şekilde oturmaya hazır olduğundan emin olmak için bebeği gözlemlemek gerekecektir. Eğer bebek destekli otururken başını dik tutabiliyorsa ya da dik durabiliyorsa, yüzüstü yatarken kafasını kaldırıp etrafa bakabiliyorsa desteksiz bir şekilde oturmaya hazır olduğu söylenebilir. 

Oturamayan Bebekler İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bu süreçte her bebeğin gelişiminin kendine özgü olduğunu bilmek gerekir. Her bebek için fiziksel gelişim süreci farklı hızda işler bu nedenle bebeklerin bir şeye geç kaldığını düşünmemek gerekir. Çeşitli egzersizlerle bebeğinize yardımcı olabileceğiniz gibi sabırlı bir şekilde başarabilmesini beklemeniz gerekmektedir. Bir bebeğin destekli bir şekilde 4.ayda oturması oldukça normaldir. Bazı bebeklerde durum daha geç işleyebilir. Ancak bebekler 9.aya kadar oturmakta zorlanır ya da oturmak istemezse o zaman bir uzmana başvurarak görüş almak gerekebilir. En önemli şey ise bebeği, diğer bebeklerle hiçbir zaman kıyaslamamak gerektiğidir. 

Yorumlar kapatıldı.