Tüm bilimsel detaylardan ve açıklamalardan önce bilmeniz gereken ilk şey, her bebeğin birbirinden farklı olduğudur. Araştırdığınız her bilginin ve nihayetinde vardığınız sonuçların hiçbir zaman kesin olmadığını bilerek durumu kendi bebeğinize göre değerlendirmek her zaman en doğru seçim olacaktır. Başka bebeklerle ya da farklı büyüme süreçleriyle karşılaştırmadan, kendi bebeğinizin özelliklerini değerlendirerek ihtiyaçlarına yönelik çözümleri harekete geçirdiğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Bebekler, konuşma kabiliyetleri kazanmadan önce istedikleri anlatma konusunda yetersiz kaldıkları için bazı durumlarda sıkıntıda kalarak ağlayabilirler. Kendini ifade etmek isteyen bebek kelimeleri ve sözcükleri kullanamadığı için karşısındaki kişiyle genellikle ağlayarak iletişim kurmaya çalışır. Bir bireyin gelişim süreci içerisinde ayrı bir basamak olan konuşma ve kendini ifade etme kabiliyetinin kazanılması için, bebeğin ilk olarak etrafını tanıması, dokunarak ve dinleyerek olayları tahlil etmesi gerekmektedir. Buna dayanarak konuşma evresinin ancak bebeğin bir şeyleri deneyimlemesi ile mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Çoğu zaman bebeklerin konuşma süreci ailelerin kafalarını kurcalamaktadır. Karmaşık olabildiği gibi oldukça normal bir süreç olarak da yaşanabilen bu konuşmaya geçiş evresi, bebeklerde genel olarak 9 ile 12 ay arasında basit hecelerin söylenebilmesiyle başlamaktadır. Baba, su, gel, al gibi basit heceleri sıralayarak konuşma evresine adım atan bebek, 12 ve 18 ay arasında kelimeleri daha rahat ve doğru bir şekilde telaffuz etmeye başlar.
Bebeklerde Kelime Haznesi Ne Zaman Genişlemeye Başlar?
Bir yaşını dolduran bebek, çıkardığı sesler ve denediği hecelerden aldığı motivasyonla birlikte konuşma sürecinde bir sıçrama yaşar. Anlama becerisinin artmasıyla birlikte etrafından duyduğu kelimeleri ve kavramları daha hızlı bir şekilde kavrayabilir. Karşısındaki konuşan kişinin bahsettiği nesneleri anlayarak kavramlara somut karşılıklar bulabilir. Bir yaşından sonra bebeklerin kendi kendilerine konuşarak gözlem yeteneklerini arttırdığı da bilinmektedir. 2 ve 3 yaş arasında çocukların kelime haznesi genişlemeye başlamıştır. İki dilli olarak yetiştirilmek istenen çocuklar için, kelime haznesinin genişlediği ve sürekli idmanların yapıldığı bu yaş aralığı en doğru zamandır.
Geç Konuşan Bebekler İçin Neler Yapılabilir?
Konuşmayı geç söken bebekler için durumu sakince ve normal olarak karşılamak oldukça önemlidir. Bazı bebeklerin farklı sebeplerden dolayı konuşmaya hemen başlamadığı görülebilmektedir. Her bebeğin fiziksel ve psikolojik gelişim sürecinin birbirinden farklı olduğunu bilerek bu süreçte kendini ifade etmekte zorlanan bebeğe destek olmak için ebeveynlere birçok sorumluluk düşmektedir.
Geç konuşan bebekler için neler yapılabilir? Bebeğin daha rahat konuşabilmesi için anne ve babanın bebekle sık sık iletişim içerisinde olarak konuşması gerekir. Bebeğin anlatmak istediği kelimelere ve seslere karşılık vererek anladığını belirtmek de bebeği bu süreçte cesaretlendirecektir. Aynı şekilde bebekle konuştuktan sonra anlayıp cevap verebilmesi için ona zaman tanımak, nesneleri tanıtmak ve tane tane konuşmakta bu aşamada bebeğe yardımcı olacak bazı teknikler arasında sayılabilir. En önemli şey ise her zaman bebeğe destek olarak onu anladığını bebeğe hissettirmektir.
Yorumlar kapatıldı.