Postür bozukluğu nedir sorusuna duruş bozukluğu ya da kötü duruş yanıtını verebiliriz. Doğru bir duruş adına ayakta durma, yürüme, oturma gibi çeşitli duruşlarda gövde, kollar, baş ve bacakların birbirine kıyasla dengeli ve düzgün olması gerekmektedir. Bunlarda herhangi bir bozukluk olduğunda, bu görüntü tuhaflığına postür bozukluğu adı verilmektedir. Çoğu insan, en azından bir dereceye kadar, boyun veya sırt ağrısını kötü duruşa bağlar.
İyi duruş, vücut kaslarının iskeleti dengeli ve verimli bir hizada desteklediği bir formda kalma şeklidir. İyi duruş hem durgunlukta hem de harekette mevcuttur. Doğru duruş, sırt – bel – boyun ağrılarından kurtulmanın en etkili yoludur. Bu ağrılarda iyileşmenin en önemli sebebi doğru duruş olmaktadır. Bunların psikolojik olarak ifadeleri de mümkündür. Örneğin dik duran birisi karşısına enerjik, dinamik bir görüntü bırakırken, kambur duran bir kişi içe kapanık bir görüntü çizecektir.
Ne yazık ki, birçok faktör iyi duruşun önüne geçebilir. Kötü duruş, günlük hayattaki yanlış alışkanlıklarımızdan da kaynaklanabilmektedir. Kötü duruş, bir yaralanma, hastalık veya çoğunlukla kontrol edemediğiniz genetik sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu faktörlerin kombinasyonları da oldukça yaygındır.
İyi duruşu engelleyen altta yatan faktörlerin dikkate alınması, yaşam tarzı değişiklikleri yaparken veya tıbbi veya bütünsel tedavi ararken size rehberlik edebilir. İlgili duruş yönleri çocukluk döneminden itibaren alışkanlık edinilmektedir. Bel – sırt – boyun ağrılarının önemli bir bölümü, yıllar öncesinde edinilen bu bozuk alışkanlığa dayanmaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminin yanı sıra yetişkinlik yaşlılık döneminde de yapılan hatalar, bunu etkilemektedir. Dolayısıyla genelde çocukluk döneminde alışkanlık haline getirilen bu duruş bozukluğunun bütün sebeplerini incelemekte fayda bulunmaktadır.
Postür Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Postür bozukluğu nedir sorusuna yanıt verdikten sonra sebeplere geçebiliriz. Duruş bozukluğunun sebepleri aşağıdaki gibidir;
- Kaza, düşme ya da yaralanmalar,
- Hatalı uyuma, ayakta durma ve oturma pozisyonları,
- Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmek,
- Bel – sırt – karın kaslarının zayıflığı,
- Yanlış yatak kullanımı ve beraberinde yanlış yastık kullanımı,
- Ailelerin konuya bilinçsiz davranmalarından dolayı çocuklukta dar elbiselerin giydirilmesi, bel kemerlerinin daha çok sıkılması,, yanlış ayakkabı giydirilerek rahat yürüyüş sağlanmaması, bebeklerin yanlış kundaklanması,
- Okul yıllarında çocuklara ağır sırt çantaları yüklenmesi, okul sıralarının uygun vaziyette olmaması,
- Yanlış oturma biçimi,
- Ergenlik dönemlerinde hızla gelişmekte olan çocukların kendi duruşlarına dikkat etmemesi, özentilik sebebiyle öne eğik bir şekilde yürüme,
- Bayanların ergenlik dönemleri itibariyle fiziksel değişimlerini gizleme isteğinden kaynaklı olarak ya da göğüs büyüklüğü sebebiyle öne eğik durmalarından kaynaklanacak bozukluklar,
- Antrenmanlarda genellikle vücudun ön kaslarının çalıştırılıp arka kaslarının ihmal edilmesi,
- Kilo aşırılığı,
- Kronik stres ya da psikolojik bozukluklar,
- Görme bozukluğundan kaynaklanan sorunlar.
Postür Bozukluğu Sebepleri Arasında En Öne Çıkanlar Nelerdir?
Ayakkabılar, özellikle de yüksek topuklu ayakkabılar, duruşu etkileyebilir. Topuklar vücut ağırlığınızı öne atar, bu da sizi kolayca yanlış duruşa yönlendirir. Ağırlık taşıma alışkanlıkları gibi şeyler nedeniyle dengesiz kinetik kuvvet muhtemelen ayak bileğinize, dizinize, kalçanıza ve belinize çevrilebilmektedir. Bu durum, eklemlerin herhangi birinde ve ayrıca omurganızda ağrıya veya kötü duruşa neden olabilmektedir.
Bir yaralanmadan sonra kaslar, savunmasız bölgeyi korumanın bir yolu olarak spazm yapabilir. Kas spazmları, yaralanmalarınızı sabit tutmaya ve onları daha fazla yaralanmadan korumaya yardımcı olurken, hareketlerinizi de kısıtlar ve ağrıya neden olur. Uzun süreli kas spazmları zamanla kasların zayıflamasına neden olur. Bir yaralanmayı koruyan kaslar ile hala normal olarak çalışan kaslar arasında ortaya çıkan dengesizlik de vücut duruşunda sapmalara neden olabilmektedir.
Kas spazmı, zayıflık, gerginlik durumlarında vücudunuz doğru duruşu terk edebilir. Bu durumlarda, vücudunuz alternatif, ancak daha az etkili olan kas kasılma ve germe kalıplarını kullanmaya zorlanabilmektedir. Bazı kaslar, zayıf ya da gergin olduğunda duruşunuz etkilenebilmektedir. Ve bir süre sonra ağrı da gelişir.
Günden güne uzun süreli bir pozisyonda kaldığınızda bunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca, kaslarınızı gerginleştirecek veya eşit olmayan bir şekilde rutin işler ve ev işleri yaptığınızda kas zayıflığı veya gerginliği gelişebilir. Bazen uzman tarafından yapılan masaj ve/veya fizik tedavi ile yapılan tedavi, kasların optimal işleyişine geri dönmesine yardımcı olabilmektedir.
rfh8yq
el44s2