İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adenovirüs Nedir?

Son yıllarda virüsler ile ilgili oldukça bilgilenmeye başladık. Ancak, pandemi süreci haricinde de hafif geçen ve daha az tehlikesiz birçok virüs vardır. Hatta bazıları günlük yaşamımızda maruz kalıp fark etmediğimiz virüsler arasındadır. Bunlardan biri de mevsim fark etmeksizin karşılaşılan adenovirüslerdir. Tabii ki hemen her virüs ve yol açtığı hastalıkta bağışıklık sistemi çok önemlidir. İlgili yazımızda adenovirüs nedir? Sorusuna cevap olacak detayları vereceğiz.

İnsanları enfekte ettiği bilinen tam olarak 88 tip adenovirüs bulunmaktadır. Ve bunlar Scientific Reports dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre A’dan G’ye yedi farklı türe ayrılmıştır. Virüsler yıl boyunca dolaşır, yani örneğin grip virüsleri gibi güçlü bir mevsimsellik göstermezler. Bir dergide 2019 yılında yayınlanan bir rapora göre, ek adenovirüsler, memeliler, kuşlar, sürüngenler ve hatta ara sıra balıklar dahil olmak üzere çok çeşitli omurgalı hayvanları enfekte etmektedir.

Adenovirüs enfeksiyonlarının çoğu hafiftir. Ve yalnızca reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar veya ateş düşürücüler gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için bakım gerektirebilir. Adenovirüs enfeksiyonları için onaylanmış antiviral ilaçlar yoktur.

Adenovirüsler Nasıl Yayılır?

Bazı adenovirüsler, örneğin bebek bezi değiştirme sırasında, enfekte bir kişinin dışkısından yayılabilir. Adenovirüs, yüzme havuzları gibi su yoluyla da yayılabilir, ancak bu daha az yaygındır. Bazen, bir kişi bir adenovirüs enfeksiyonundan kurtulduktan sonra, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde virüs uzun bir süre boyunca devam edebilir (vücuttan salınabilir). Bu “virüs bulaşması”, kişi adenovirüsü diğer insanlara yaymaya devam etse bile, genellikle herhangi bir semptom göstermeden gerçekleşir. Adenovirüsler genellikle enfekte bir kişiden başkalarına şu yollarla yayılır:

  • Dokunma ya da el sıkışma benzeri gibi yakın olan kişisel temaslar
  • Öksürme ya da hapşırma yoluyla hava ile bulaş
  • Söz konusu virüse sahip bir nesne ya da yüzeye dokunmak. Ve ardından ellerinizi yıkamadan ağız, burun veya gözlerinize dokunmak.

Salgınları önlemek için uygun klor seviyelerini koruyun

Adenovirüslerin neden olduğu konjonktivit salgınlarını önlemek için yüzme havuzlarında yeterli düzeyde klor bulundurmak önemlidir. Sağlıklı ve güvenli yüzme ortamlarının nasıl sağlanacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek de artı bir adım olacaktır.

Adenovirüs Nasıl Tespit Edilir?

Adenovirüs enfeksiyonları, hastadan alınan numunelerde virüsü tespit eden klinik testler kullanılarak veya virüsün ürettiği antijenler olarak adlandırılan belirli maddeleri tespit ederek teşhis edilebilir. Bu tanı yöntemleri arasında antijen testleri; viral genetik materyali tespit eden polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testleri; numunelerin bir laboratuvar kabında kültürlendiği virüs izolasyonu; ve kan örneklerini kullanan seroloji bulunmaktadır.

Bazı insanlar adenovirüs partiküllerini enfeksiyon geçtikten sonra haftalarca bulaştırabilir. Bu, bazen, birisi adenovirüs için pozitif test yapsa bile, kişinin mevcut semptomlarının nedeni olmayabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar diğer hastalıkları ekarte etmek için ek testler yapabilir. Adenovirüs enfeksiyonları için özel bir tedavi yoktur ve çoğu hafif semptomlara neden olur ve hiç tedavi gerektirmez. Tedaviye ihtiyaç duyulduğunda, doktorlar semptomları hafifletmek için ilaç reçete eder.

Uzmanlar, önceden sağlıklı olan çocuklarda gizemli hepatit vakalarının olası nedenlerini araştırmaktadır. Mevcut bir hipotez, çocukların hepatit geliştirmeden önce bir adenovirüs enfeksiyonu geliştirdiğidir. Sağlık uzmanları, bunun panik veya alarm nedeni olmadığını ve bunların çok nadir vakalar olduğunu söylemektedir. Adenovirüs nedir? Nasıl yayılır ve risk faktörleri nelerdir gibi detayları bilmek, bu anlamda yersiz endişenin önüne geçebilmektedir.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir