Aromaterapi, uçucu yağ tedavisi olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni ise uçucu yağların kullanılmasıdır. Uçucu yağları ve diğer aromatik bitki bileşiklerini kullanan bir dizi geleneksel, alternatif veya tamamlayıcı tedaviyi ifade eder. Uçucu yağlar; sağlığı ya da ruh halini iyileştirmek amacı ile yaklaşık 6.000 yıldır kullanılmaktadır. Aromaterapi nedir? Sorusuna kısaca bu cevabı verebiliriz. Ayrıca, esansiyel yağlardaki koku molekülleri solunduğunda koku alma sinirlerinden doğrudan beyne gider. Ve özellikle beynin duygusal merkezi olan amigdalayı etkilediğine inanılmaktadır.
Uçucu yağlar da cilt tarafından emilebilmektedir. Bir aromaterapi uzmanı, uygulama sırasında gergin kasları gevşetmeye yardımcı olmak için yağa ihtiyaç duyar. Aromaterapi nedir cevabı için de bu uygulamanın bütünüdür diyebiliriz. Bir dizi uçucu yağın çeşitli derecelerde antimikrobiyal etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ve antiviral, antifungal ve antioksidan özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır.
Aromaterapi uygulamaları arasında ise masaj ve topikal uygulamalar yer almaktadır. Ancak kullanıcılar, “doğal” ürünlerin bile kimyasal olduğunu ve yanlış kullanımda tehlikeli olabileceklerini bilmelidir. Aromaterapi için öncelikle bu detayların farkında olunmalıdır. Uçucu yağlar kullanılırken eğitimli bir profesyonel tarafından uygulanması ve tavsiyelerine uyum sağlamak önemlidir.
Uçucu Yağlar Neye İyi Gelir?
İnsanlar, uçucu yağların bir dizi rahatsızlık için doğal ilaçlar olduğunu iddia etseler de, insan sağlığındaki etkinliklerini belirlemek için yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bazı araştırmalar, uçucu yağları kullanmanın bir yararı olduğunu gösterirken, diğerleri semptomlarda hiçbir iyileşme göstermemiştir. Klinik deneyler, uçucu yağların aşağıdaki gibi durumları hafifletip hafifletemeyeceğini araştırmıştır:
- Endişe
- Depresyon
- Mide bulantısı
- Uykusuzluk hastalığı
- İştahsızlık
- Ağız kuruluğu
Uçucu Yağlara Alerjik Reaksiyonlar Nelerdir?
Az sayıda insan, belirli uçucu yağlara karşı tahriş veya alerjik reaksiyonlar yaşayabilmektedir. Atopik dermatitiniz varsa veya topikal ürünlere karşı reaksiyon geçmişiniz varsa, kötü reaksiyon gösterme olasılığınız daha yüksektir. Herhangi bir uçucu yağa tepki gösterebilseniz de, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazılarının sorunlu olma olasılığı daha yüksektir:
- Kekik yağı
- Tarçın kabuğu yağı
- Yasemin yağı
- Limon yağı
- Ylang-ylang yağı
- Papatya yağı
- Bergamot yağı
Saf esansiyel yağlar güçlü olduğundan, bunları bir taşıyıcı yağda seyreltmek, doğrudan cilde uygularken kötü bir reaksiyondan kaçınmanın en iyi yoludur. Uçucu yağları uyguladıktan sonra kırmızı, kaşıntılı döküntülü görünüm olursa bu reaksiyon anlamına gelir. Bu durumda ciddi bir alerjik bir reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz ve uzmana görünmeniz gerekir.
Hangi Uçucu Yağlar En İyisidir ve Nasıl Güvenli Kullanılır?
Uçucu Yağları Nasıl Güvenle Kullanabilirsiniz? Piyasadaki esansiyel yağların kalitesi aynı değildir. Saf esansiyel yağlardan, daha ucuz bileşenlerle seyreltilmiş olanlara kadar büyük farklılıklar gösterir. Ve herhangi bir düzenleme olmadığı için, etiket satın aldığınız şişedeki her şeyi listelemeyebilir. Bu nedenle uçucu yağlar yutulmamalıdır.
Bu anlamda uçucu yağların kişisel olarak en güvenli kullanımları, şu şekildedir:
Aromaterapi aksesuarları: Gün boyunca uçucu yağlar uyguladığınız ve kokladığınız emici malzemelerden yapılmış kolyeler, bilezikler ve anahtarlıklar.
Vücut yağı: Uçucu yağlar ile zeytinyağı, jojoba veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağın cilde masajla uygulanabilen karışımı. Uçucu yağlar konsantre oldukları için tahrişe neden olabilirler. Bu nedenle cilt üzerinde baskı yaparak ve fazla miktarda kullanmamanız gerekir.
Aroma çubuğu: Uçucu yağ soluma aracı olarak da adlandırılan bu taşınabilir plastik çubuklar da kullanılmaktadır. Bu, uçucu yağı emen emici bir fitile sahiptir. Siz kullanana kadar kokuyu saklamak için bir kapakla gelirler.
Hangi esansiyel yağların en iyi olduğu, hangi semptomları hafifletmek istediğinize veya tercih ettiğiniz kokulara bağlıdır. En popüler uçucu yağlardan bazıları şunlardır:
Lavanta yağı: Birçok insan lavanta kokusunu rahatlatıcı bulur. Genellikle stres ve kaygıyı azaltmak ve iyi uykuyu teşvik etmek için kullanılmaktadır.
Çay ağacı yağı: Melaleuca olarak da adlandırılan bu uçucu yağ, Avustralya’nın yerli halkı tarafından yara iyileşmesi için kullanılmıştır. Günümüzde akne, saç sorunları ve böcek ısırıklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Nane yağı: Nane esansiyel yağının, topikal olarak uygulandığında baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Limon yağı: Pek çok insan limon yağının narenciye kokusunu, ruh halini yükseltici olarak bulur. Ev yapımı temizlik ürünlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
İlk yorum yapan siz olun