Meditasyon, içimizdeki sevgiyi, huzuru ve dinginliği deneyimlediğimiz bir araçtır. Dikkatimizi dış dünyadan uzaklaştırarak ve onu içimize odaklayarak deneyimleme sürecidir. Bunu yapmak, çevremizdeki kargaşadan uzaklaşmamıza ve kendimizle bağlantı kurmamıza izin verir. Meditasyon, dinginliğin en iyi şeklidir ve yanımızda taşıdığımız keşfedilmemiş sevgi deposunun kapılarını açar.
Tüm bu detaylar, meditasyonun faydaları nelerdir? Diye merak etmemizi sağlar. Bu günlerde trend olan bir konu olsa da meditasyon, birçok faydası nedeniyle araştırılmaktadır. Ancak şimdilerde yaygın olarak popüler hale gelen eski bir uygulamadır. Son birkaç yılda meditasyonun bilimsel faydaları dünya çapında çok sayıda klinik ve araştırma grubu tarafından incelenmiştir. Değişen derecelerde sistematik incelemeler ve meta-analizler, meditasyonun fizyolojik faydalarına dair kanıtlar bulmuştur.
Meditasyonun beden, zihin ve duygular üzerindeki faydaları çok önemlidir. Meditasyonda göründüğünden çok daha fazlası var. Meditasyon yapmanın gerçek nedeni aslında manevi bir sebeptir. Uygulamanın manevi faydalarını toplamaktır. Meditasyon, gerçek özümüz olan ruhsal doğamızın farkına varmamıza yardımcı olur. Manevi doğamızın farkına vardığımızda, yaratıcı hakkında bilgi ediniriz. Ve o zaman hayattaki diğer her şey yerine oturur. Arayarak sevgiyi, sevinci ve mutluluğu deneyimliyoruz ve bu sevgi varlığımızın içine sızıyor. İç huzuru yaşıyoruz.
Meditasyon Günlük Hayatta Uygulanabilir Mi?
Meditasyon günlük hayatımızın sınırları içinde uygulanabilmektedir. Dünyada normal bir hayat yaşıyoruz, ancak fark şu ki, meditasyon için günlük zaman ekliyoruz. Ve ilerlememizi hızlandırmak için daha etik olmaya çalışıyoruz. İşimizde elimizden gelenin en iyisini yaparız, aile yükümlülüklerimizi yerine getiririz, dürüst bir geçim sağlarız ve başkalarına yardım etmeye çalışırız. Tüm bunları yaparken meditasyona ayıracağımız zaman, gözümüzü manevi yolculuğun ve hayatın manevi değerlerinin üzerinde tutar.
Araştırmalar, meditasyonda düzenli ve doğru zaman harcamanın stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle dünyanın dört bir yanındaki insanlar, stresi azaltmak için meditasyona yöneliyor. Bu da yüksek tansiyon, uykusuzluk, kronik ağrı ve yorgunluk gibi strese bağlı rahatsızlıkların hissettirdiklerini hafifletmeye yardımcı olur. Ve buna bağlı kalp hastalığı, sindirim bozuklukları ve baş ağrıları gibi stresin ağırlaştırdığı hastalıkların riskini azaltır. Çünkü, meditasyon sakinleştirir ve dinginlik verir.
Meditasyon ayrıca hastalığa karşı direnci arttırmaya destek olur. Meditasyonun bu faydaları, meditasyonun beyin dalgalarını sakin bir duruma yavaşlatmasına yardımcı olur. Ve bu da vücudun daha rahat olmasını sağlar.
Meditasyonda, uykuda harcanan aynı miktardan daha fazla dinleniriz. Uykuda, güzel rüyalarımız veya stresli rüyalarımız olabilir. Uyuyan beden, rüyalara uyanıkmış gibi tepki verebilir. Meditasyonda ise beden ve zihin hareketsizdir. Meditasyonda tepki verebileceğimiz stresli düşünceler veya rüyalar yoktur. Böylece vücudumuz için bir huzur zamanıdır. Meditasyonun faydaları nelerdir? Sorusunun cevapları tabii ki bu kadar kısıtlı değil. İlgili başlıklarda tüm faydaları ve bunlara ait detayları bulabilirsiniz.
Meditasyonun Diğer Faydaları Nelerdir?
Zihinlerimiz genellikle baskılarla çalkalanır. Hayat karmaşık hale geldi. İnsanların yapacak çok şeyi var ve yapacak zamanı yok. Bazı insanlar uzun saatler ve çok fazla sorumluluk gerektiren işlerde çalışırlar. Diğerleri iki işte çalışır ve bir aile kurar. İnsanlar çok çabuk sinirlenir ve “streslenir”. “Kendileri” olmayan şekillerde hareket edebilirler. Bazen hüsranlarını sevdiklerinden çıkarırlar. Meditasyon, bu anlamda zihni sakinleştirir.
Meditasyon, zihinsel stresin neden olduğu denge eksikliğini ortadan kaldırmanın bir yoludur. Meditasyonda zaman geçirerek, zihinsel işleyişimize dengeyi yeniden kazandırmak için sakin bir sığınak oluştururuz. Beyin aktivitesini kaydeden araştırmacılar; işte, trafikte veya uçak yolculuğu gibi stresli durumlarla karşılaştığımızda beyin dalgalarımızın 13-20 Hz arasında ölçtüğünü bulmuşlardır. Meditasyonda, beyin dalgaları derin bir rahatlama durumu olan 5-8 Hz arasında kayıt yapar. Meditasyonda stres seviyeleri azalmaktadır. Zihin sakinleşir ve buna karşılık bedeni sakinleştirir. Meditasyon yoluyla zihinsel durumumuzun iyileşmesini sağlarız. O zaman bu dünyada daha etkin ve barışçıl bir şekilde çalışabiliriz.
Meditasyonun diğer bir adı olan iç dünyayla iletişim, dış dünyayla ilişkilerimizi geliştirir. Bu, yaşamın birliğinin anlaşılmasını sağlar. Bu bilinçle tüm insanlara sevgi, hoşgörü ve saygı geliştiririz. Hayata yeni bir açıdan bakmaya başlıyoruz ve davranışlarımız değişiyor. Sonuç olarak, başkalarına nazik davranmak ve onları önemsemek için büyürüz. İnsanlara hizmet etmeye ve yardım etmeye çalışıyoruz. Başkalarının acılarını ortadan kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yaparız. İletişimimiz gelişecek, giderek daha alçakgönüllü ve nazik olacağız. Ve tüm bunların bir sonucu ve meditasyonun bir faydası olarak, başkalarının kalplerine karşı duyarlı olacağız.
Meditasyona alışırsak, zor durumlarda aynı sakinleştirici tepkiye başvurabiliriz. Hemen tepki vermek yerine, bir dakikalık sessiz meditasyon yapabiliriz. Kendimizi meditatif bir duruma sokmak, stres oluşturacak şekilde tepki vermeye karşı bir savunmadır. Gerginlik karşısında meditatif halin sakinliğini gün boyunca üzerimizde taşıyabiliriz. Ne kadar çok meditasyon yaparsak, günlük zorluklarla yüzleşirken bir dinginlik duygusuna o kadar kolay erişebiliriz.
Yorumlar kapatıldı.