Dünyaya yeni gelmiş bebeklerde hayata alışma sürecinde en zor uyum sağlanan nokta uyku düzenidir. Anne karnında gece ve gündüz kavramının farkında olmayan bebek için bu alışma sürecinde verilecek çeşitli eğitimler bulunmaktadır. Özellikle ebeveynler için oldukça zor bir süreç olan uyku düzenin oturtulması sürecinde ilk olarak gözetilecek şey bebeğin ihtiyaçları ve istekleridir. Uyum sürecinde bebek güven duygusundan yoksun bırakılmadan alıştırarak süreci uygulamak oldukça önemlidir.
Ebeveynler için uyku eğitimi ve uyku düzeninin sağlanması sabır gerektiren bir süreçtir. Her bebeğin bir diğerinden farklı olduğunu bilerek karşılaştırma yapmadan bebeğe destek olarak uyku eğitimine geçmek oldukça önemlidir. Bu dönemde ebeveynlerin birbirlerine ve ardından bebeklerine destek olarak süreci olabildiği kadar normalleştirmeleri gerekmektedir.
Bebekler için uyku eğitiminin temelinde bebeğin desteksiz bir şekilde uyumayı başarabilmesi ve buna alışabilmesi vardır. Yani uyku eğitiminde bebeğin herhangi bir sallama, kucakta tutma ya da gezdirme gereği duyulmadan kendi kendisine uykuya dalması beklenir. Desteksiz uyumayı başarabilmenin yanında bebeklerin gece boyunca deliksiz bir şekilde uyumaları da amaçlanmaktadır.
Uyku Süreci İçin Gerekli Olanlar Nelerdir?
Yukarıdaki hedefleri göz önünde bulundurduğumuz zaman uyku süreci için gerekli olan şeylerin başında doğru zaman ve uygun ortam gerekir. Yenidoğan ve sürekli emen bir bebeğin uyku eğitimine başlaması düşünülemez. Eğer evde ve bebeğin odasında ciddi bir değişim söz konusuysa, anne stresli bir dönemdeyse ya da yorgunsa, diş çıkarma dönemini girildiyse ya da kolik bir durum söz konusu ise uyku eğitiminin ertelenmesi gerekebilir. Büyüme atağında olan ve diş çıkarma dönemini yaşayan bebeklerde başlanacak olan uyku eğitimi de başarılı bir sonuç vermeyebilir. Bebeğinizde burun tıkanıklığı ya da herhangi bir hastalık var ise ya da aşı günündeyse yine bir süre bekleyerek durumların normalleşmesini beklemek gerekecektir.
Uyku eğitimi hem bebeğin hayata alışması hem de ailenin yeterli bir şekilde uyuyabilmesi için gerekli olan temel bir eğitimdir. Gece beslenmesi azalan bebeklerde, anne ve bebek yeterli ve uygun hissettiği takdirde uyku eğitimi sürecine başlanabilir.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde uyku eğitimi için kesin ve net bir şekilde şu zaman iyidir gibi bir kanıda bulunmak doğru değildir. Yukarıda saydığımız çeşitli neden ve gerekçelerden dolayı bebeğin ve annenin eğitime hazır hissetme durumu değişebilir. Ancak genel olarak uzmanlar tarafından 3.-4. Aydan önce uyku eğitimi tavsiye edilmemektedir. Uyku uzmanlarının tavsiye ettiği üzere, 4 aylık olan bir bebek yavaşça uyku düzenine alıştırılmaya başlanabilir. Ancak en ideal zamanın 5. Ay ile 6. Ay arasında olduğunu söylemekte fayda var.
Özet olarak, hazır hissedildiği durumda 4.aydan itibaren bebek yavaşça sürece alıştırılabilir ve bir rutin oluşturulabilir. 5.aya kadar bebeğe zaman tanıyarak hazır olup olmadığını göz önüne almak gerekecektir. Rutine hazır olan bebek için ise 5. ve 6. Aylar büyük önem taşır.
Yorumlar kapatıldı.