İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Badana Boyası Nedir ve Nasıl Meydana Gelir?  

Evinizin yenilenme vakti geldiğinde derin bir temizliğe yeni ve taze duvarlarda eşlik edebilir. Eviniz için değişiklik yapmak istediğiniz bir dönemde ilk olarak duvarlarınızı boyatmayı düşünürsünüz. Temiz ve yeni bir badana, bir evin çok daha yeni ve farklı görünmesini sağlayabilir. Bu şekilde boyalar her ne kadar duvarlarda oldukça güzel görünse de, yere sıçradığında ya da bir yere temas ettiğinde kurtulması oldukça zor olan bir bela halini alabilir. Badana yapıldığı esnada etrafa sıçrayarak kuruyan boyalardan kurtulmak isterseniz yazımızın devamında sizinle paylaşacağımız yöntemlerden birini deneyerek boya lekesinden hasarsız bir şekilde kurtulabilirsiniz. 

Badana Boyası Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Bir bardağın yarısına su, diğer yarısına ise bulaşık deterjanı ekleyin. Eğer boya lekesi bir kumaş üzerinde ise lekenin bulunduğu kumaşın arkasını çevirerek bardak içerisine hazırladığınız karışımı bu kısma dökün. Biraz bekledikten sonra lekeyi silerek kumaştan rahatlıkla arındırabilirsiniz. Eğer boya lekesinin bulaştığı kumaş parçası bir kıyafet ise o zaman kıyafetinizin üzerindeki boyalı alana terebentin sürebilirsiniz. Boya lekesini birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra bir bıçak yardımıyla zarar vermeden kazıyarak çıkarabilirsiniz. 

Terebentin maddesi oldukça etkili bir çözücü olduğu için kullanım aşamasında oldukça dikkatli olunması gerekebilir. Ilık olarak kullanıldığında daha çok etki eden bu terebentin çözücü maddesini kullanmak için aldığınız öncelikle ısıtabileceğiniz bir kabın içerisine alın. Tıpkı ağdanın yumuşamasını bekler gibi terebentininde bir süre ısınmasını bekledikten sonra diğer badana boya lekelerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. 

Ilık olarak ısıttığınız terebentini bir fısfıs yardımıyla beze püskürterek fayans ve parke gibi boyanın sıçramış olduğu farklı yerlerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Terebentin, kuruyan boya lekesini çözerek lekeden arındırmanıza yardımcı olur ve kolaylıkla lekeleri çıkarmayı başarabilirsiniz. 

Çözücü denildiği zaman pek çok kişinin aklına tinerde gelebilir. Badana boyasını tiner çıkarır mı? Tiner ile badana lekelerinden kurtulmak isterseniz boyanın türünden emin olmanız gerekir. Sentetik ve selülozik tipte bulunan tiner ile yağlı boya türündeki badana lekelerini çıkarabilirsiniz ancak her boya türünde aynı performansı almanız mümkün olamayacağı gibi ilgili alana ciddi zararlarda verebilirsiniz. 

Badana lekesi için bazen çözümünüz sadece su bile olabilir! Eğer su bazlı bir boya ile badana yaptıysanız sıcak bir su ile boyalı alanı silerek lekeden kurtulabilirsiniz. Ancak daha ağır kimyasallar içeren bir boya kullandıysanız su sizin işinizi çözmez ve boya ile aynı seviyede kimyasallara başvurmanız gerekebilir. 

Badana Boyasının Kolayca Çıkması Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Badana boyasını temas ettiği yüzeyden hasarsız ve en hızlı şekilde çıkarmak isterseniz boyayı damladığı anda silmeye dikkat etmeniz gerekir. Kuruyan boya, henüz yeni damlamış boyaya göre çok daha zor çıkacağı için boya yapıldığı esnada lekeleri takip etmek gerekebilir. Bununla birlikte bıçak ya da bulaşık teli gibi keskin maddeler ile badana boyasını bir yüzeyden çıkarmak isterseniz mutlaka zarar verebilirsiniz. 

Yorumlar kapatıldı.