İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zencefilin Faydaları Nelerdir? 

Bağışıklık sistemini destekleme açısından adını sıklıkla duyduğumuz zencefil, zencefilgiller familyasına ait olan bir çiçekli bitki türüdür. Çin, Endonezya ve Afrika gibi tropikal iklimin hâkim olduğu ülkelerde zencefil çiçeği estetik amaçlı olarak kullanılabilmektedir. Bir baharat türü olarak zencefil, taze, kurutulmuş ya da toz şeklinde yiyeceklerimizde bulunur. Kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılan zencefilin insan bedenine ve bağışıklığına oldukça faydası vardır. 

Zencefil antiseptik, antiviral, antifungal, antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde pek ok faydayı beraberinde getirmektedir. Acı ve yoğun bir tadı, keskin bir kokusu olan zencefil özellikle Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında gösterilir. 2000 yıldır insan hayatında tedavi amaçlı olarak kullanılan zencefil, günümüzde de alternatif tıbbın vazgeçemediği besinler arasındadır. 

Zencefil, sindirim sistemine yardımcı olarak midedeki rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olur. Yemek yedikten yarım saat sonra bir çay kaşığı zencefil tüketmek şişkinliğin azaltılmasına ve karın ağrısının geçmesine yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklarla savaşan bu baharat, kış aylarının da vazgeçilmezidir. Mikropları öldürerek enfeksiyonun yayılmasını engelleyen bu baharat, doğal bir ağrı kesici olarak da tüketilebilir. B6 açısından zengin olan zencefil düzenli olarak tüketildiği takdirde böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur. İnatçı öksürükleri ve göğüs ağrısının geçmesine yardımcı olarak birçok yönden kişiyi rahatlatmaktadır. 

Zencefil Tüketirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Zencefilin faydaları oldukça fazla olsa da kararında ve dikkatli bir şekilde tüketmekte fayda vardır. Keskin tadı sebebiyle taze zencefil, fazlaca tüketildiği takdirde gastrit, ülser ya da reflü gibi hastalıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Midedeki asit oranını yükseltici bir etkisi olan taze zencefili tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir. 

Bunlarla birlikte zencefilin bazı kişilerde alerjik bir reaksiyona sebep olabileceği bilinmektedir. Eğer zencefil tüketildiği zaman deride dökülme, kızarıklık ve kaşıntı gibi tepkiler görüyorsanız, bu durum zencefile alerjiniz olduğunu göstermektedir. Taze zencefilin günde 1.2-1.5 gram aralığında tüketilmesi tavsiye edilirken bu miktar toz zencefilde 2 grama kadar çıkarılabilmektedir. 

Zencefil Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yukarıda faydalarından bahsettiğimiz zencefili mutfaklarımızda toz bir baharat olarak çeşitli yemeklerde kullanabiliriz. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklerle uyumlu bir şekilde tat veren bu zencefili bitki çaylarının içerisinde kullanabileceğiniz gibi sebze çorbalarında aroma verici bir tat olarak kullanabilirsiniz. Et sote içerisine biraz zencefil ekleyerek farklı bir tat yakalayabilirsiniz. Bunlarla birlikte zencefili kurabiye yaparken kurabiye hamurunun içerisine ekleyerek kullanabilirsiniz. 

Griple savaşırken çorbaların içerisine ya da bitki çaylarına zencefil katmak oldukça lezzetli ve sağlıklı bir tercih olacaktır. Yemeklerde farklı bir tat ve aroma isteyen kişiler için herhangi bir yemek içerisine konulacak az miktardaki zencefil sayesinde sağlıklı ve farklı bir tat elde edebilirsiniz. Uzakdoğu mutfağında yüzyıllardır süregelen tariflerden ilham alarak zencefili yemeklerinize yakıştırarak kullanabilirsiniz. 

Yorumlar kapatıldı.